Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας – Νομισματικά (3)

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-foto-3

Το fekyou.info θέλοντας να αναδείξει την αξία και τη σημασία των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας  εγκαινιάζει αρχικά δύο νέες σειρές δημοσιεύσεων που αφορούν ζητήματα νομισματικά και δημοσιονομικά (κυρίως δημόσια δάνεια) της περιόδου 1821-1832.

Συνεχίζοντας με τη σειρά νομισματικά (αριθμός 3) από τον πρώτο τόμο των Αρχείων της Ελληνικής Παλεγγενεσίας [1], δημοσιεύουμε κείμενο από τα πρακτικά του Βουλευτικού που υπογράφεται από τον Ιω. Σκανδαλίδη επί αντιπροεδρίας Σωτηρίου Χαραλάμπη με ημερομηνία 14 Ιουνίου 1822, δηλαδή δεκαπέντε μήνες  μετά την έναρξη του Αγώνα το 1821. Αφορά χρονικά την Α΄Βουλευτική Περίοδο (1822-1823). Στο έγγραφο αναφέρονται διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων εστιάζουμε εν προκειμένω στην έγκριση της Bουλευτικής επιτροπής για τη νομισματοκοπία και το σύσταση αρμόδιας τριμελούς επιτροπής για το ζήτημα αυτό, αποτελούμενη εκ των Πανούτσου Νοταρά, Γκίκα Καρακατσάνη, Βικέντιου Γαλληνά. Όπως θα δούμε και σε επόμενες δημοσιεύσεις τα ζητήματα περί νομισματοκοπίας, δημιουργίας νομισματοκοπείου και αργότερα και εγκαθύδρισης νέου νομισματικού συστήματος απασχολούσε τους επαναστατημένους έλληνες από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Χωρίς όμως τελικά να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια [2].

Σχετικά (ενδεικτικά):

Σταύρος Β. Τσίπρας

 

  •  
  •  
  •